Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Βόλτα στον Κάμπο

Την Παρασκευή 30 Απριλίου 2018 , με ξεναγό τον κο Γιώργο Μαστοράκη, περπατήσαμε στον ευωδιαστό Κάμπο. Που αλλού θα μπορούσαμε να δούμε και να μάθουμε περισσότερα για τη Θυμιανούσικη Πέτρα; Γύρω μας Πετροντούβαρα παλιά και νέα, Αρχοντικά, Αυλόπορτες, Πέτρινες σκάλες, Στέρνες, Πέτρινα μονοπάτια, Εκκλησίες και Καμπαναριά αναδείκνυαν όλη την ομορφιά της Θυμιανούσικη Πέτρας. Η θεωρεία συναντάει την εφαρμογή. Η λαϊκή παράδοση και δεξιοτεχνία συναντάει την υψηλή αρχιτεκτονική. Στα μάτια μας όλα θωρούσαν διαφορετικά πια. Η πέτρα δεν είναι ένα άψυχο δομικό υλικό. Η πέτρα έχει ομορφιά, τέχνη και κόπο. Έχει μελέτη και μαεστρία. Ακολουθεί νόμους φυσικής, χημείας και μαθηματικών. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Και οι παλιοί μάστορες το γνώριζαν πολύ καλά.


Είναι σημαντικό σε αυτές τις βόλτες να έχεις μαζί σου καλούς "δασκάλους". Δίπλα στις γνώσεις του κου Γιώργου Μαστοράκη είχαμε την τύχη να προστεθούν και  αυτές του κου Δήμη Μυλωνάδη. 
Ο κος Δήμης Μυλωνάδης μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στο υπέροχο "κτήμα Μυλωνάδη". Όντας ο ίδιος Συνταξιούχος Πολιτικός Μηχανικός  μας εξήγησε πως χτίζεται και λειτουργεί  το  μαγγανοπήγαδο μεταφέροντας το πολύτιμο νερό σε κάθε άκρη του κτήματος.





Η συνέχεια της ξενάγησης μας ήταν μοναδική. Ο κος Δήμης μας παρουσίασε την υπέροχη μαρμάρινη στέρνα μήκους 136m , πλάτους 3,10 και ύψους 1,20 πάνω από τη γη (παραπάνω από 2m μέσα στη γη). Πρόκειται για χτίσμα του 1870 με 1880 και αποτελείται από μία ολόσωμη κατασκευή από Θυμιανούσικη πέτρα και πορσελάνη πάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί μάρμαρο και μαρμάρινες πλάκες.


Εκτός από τις ομορφιές του κτήματος ο κος Δήμης μας ξενάγησε και στον τρόπο σκέψης του "ενεργού πολίτη" μιλώντας μας για το νερό , το περιβάλλον και τη γη. Μάθημα ζωής λοιπόν η ξενάγηση του.
Συνεχίσαμε την βόλτα μας και επισκευτήκαμε την "Παναγιά Συριώτισσα" και το Αρχοντικό "Ριζικο".
Η Παναγιά Συριώτισσα χτισμένη το 1648 με Θυμιανούσικη πέτρα σε ρυθμό Βασιλικής με 2 κλίτη. Ο Φραγκούλης Καζανόβας είναι ο ιδρυτής της και κτήτορας της. Σήμερα τιμά το γενέθλιο της Παναγίας και τον Άγιο Εφραίμ. Το ανεξάρτητο τριών ορόφων με την τετραγωνική κάλυψη κωδωνοστάσιο της είναι υπόδειγμα δεξιοτεχνίας της Θυμιανούσικης πέτρας. (πηγή: Τα Καμπαναριά της Χίου, Πόπη Χαλκιά Στεφάνου)


Αρχοντικό "Ρίζικο"
Η οικογένεια των Βουρουκλάδων , αριστοκρατική οικογένεια της πόλης μετά την άλωση ήρθε και εγκαταστάθηκε στη Χίο. Στα τέλη του 17ου αιώνα με αρχές του 18ου αιώνα το αρχοντικό περνάει στα χέρια της γενοβέζικης οικογένειας Risi. Στα μέσα του 19ου αιώνα κατοικεί εκεί ο δημογέροντας και μέλος του Δικαστηρίου της Δημογεροντίας Χατζή - Λουρετζή Ρίζο, γνωστός για την απληστία του. Το 1950 το αρχοντικό περνά στην ιδιοκτησία του Εμμ. Κ. Νέου . Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει το αρχοντικό ως παραδοσιακό - διατηρητέο. Σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου